Uranus

Planeten Uranus är så avlägsen att det knappast lönar sig att försöka observera dess lilla skiva. Om man inte förstorar kraftigt ser den ut som en stjärna på himlen, och man får beundra William Herschel som 1781 faktiskt upptäckte den bara genom att den inte var stjärnlik! Till ljusstyrkan är Uranus nästan synlig för blotta ögat, och lätt att leta upp med en fältkikare om man har en karta. Omloppstiden runt solen är 84 år, och det är svårt att som enskild människa hinna se den fullborda ens ett varv längs ekliptikan. Här ser vi den på några spridda foton.

Min första vår som amatörastronom  observerade jag Uranus  i Lejonets stjärnbild. På den tiden hade jag inte alls förstått hur man borde ta astrofoton, utan satte en kamera efter en 20×80 kikare vilket i sig gav bedrövlig kvalitet på bilderna. Sen försökte jag vrida alltihop manuellt under exponeringarna, så att slutresultatet blev bilder med bara några få enorma blaffor av de ljusstarkaste stjärnorna. Jag har bevarat ett par  exponeringar av Uranus och några stjärnor i Lejonet, tagna (troligen) den 24 februari(a) och 1 mars(b) 1965.

En bättre bild visar Uranus nära Spica i Jungfrun den 7 maj 1974

Sen följer en trevlig bild från  2 maj 1978, tagen med teleobjektiv och driven kamera,  när Uranus passerade nära dubbelstjärnan alfa i Vågen, Zubenelgenubi

Den skymtar nära paret omega 1,2 i Skorpionen på en dålig bild från12 maj 1982.

men sedan försummade jag den länge, medan den vandrade genom Skytten, Ormbäraren och Stenbocken.

Först på senare år har jag åter börjat följa  hur den sakta kryper uppåt igen längs ekliptikan. Här först en bild från 4 december 2007 med Uranus i Vattumannen

Den 7 november 2010 ser vi den i Fiskarna nära Jupiter, men fortfarande med stjärnan phi Aqr (som den var nära 2007) nere till höger på bilden. Uranus lyser ungefär lika starkt som Jupiters yttersta stora måne, J4=Callisto, men är egentligen tio gånger större i diameter. Det är det 4 gånger större avståndet till solen som gör att Uranus inte lyser starkare.

Den 3 januari 2013 har Uranus kommit fram till stjärnan med Flamsteed-numret 44, fortfarande bara mitt i Fiskarna.

och den 28 oktober 2016 befinner den sig nära den relativt ljusstarka zeta (i Fiskarna)

Det går alltså mycket sakta framåt, och Uranus kommer inte att nå sin största nordliga deklination förrän ungefär 2033.